Ha úgy gondolod, hogy a "tarsolyodban" lévő anyagokat szívesen megosztanád velünk, akor próbáld meg a megfelelő modulba feltölteni. Ha nem sikerül, küld el mail címemre!
Sajnos képeket nem biztos, hogy tudsz beilleszteni, de ha elküldöd, akkor azt is felteszem!
Márti
Mail:
Tanács regisztrációhoz:
- egyedi felhasználó nevet válassz!
- várd meg a visszaigazoló mailt
- ha nem sikerül belépned kérj jelszóemlékeztetőt
- nem én intézem, tőlem függetlenül működik
- újra próbáld meg
projekt : Körmöci Katalin: Projektmódszer az óvodában /4
Körmöci Katalin: Projektmódszer az óvodában /4
2009.09.02. 19:18
részprojekt: Elemózsia készítése
Részprojektterv: Az elemózsia elkészítése: a tevékenységben integráltan megjelenő és kihasználható műveltségtartalmak ajánlata az egyes tevékenységformákba elrendezve
Játék
– A feltételek megteremtése
– Szerepjáték
– A barkácsolás feltételeinek biztosítása
– Lehetőség teremtése a játék-területek összekapcsolására
Az elemózsia elkészítése
Előkészületek:
– Mit vigyünk? Mit szeretünk? Mit célszerű vinni? Mi az egészséges?
– Tervezés
– Vásárlás
– Az eszközök előkészítése: vágó-deszka, kések, szalvéták
– A hozzávalók kikészítése: vaj, felvágott, retek, uborka, sajt stb.
– A munkahely előkészítése
– Tisztálkodás
– A munkaszervezési feladatok felsorolása
Az elemózsia elkészítése
– A kenyér szeletelése
– A sajt, felvágott, retek, uborka szeletelése
– A kenyér vajazása; feltétek, zöldségek
– Díszítés: paprikakrém, petrezselyem zöldje
– Szalvétába csomagolás
– Csomagokba helyezés
–A csomagok elosztása
Utómunkálatok:
– Munka utáni teremrend, vissza-állítása, takarítás, mosogatás, az eszközök helyrerakása
– Az ételek elrendezése kosarakba, táskába
– Ki mit visz?
Értékelés-önértékelés
– Ki mit csinált? Hogyan, kivel? Mi tetszett? Miért? Ki hogyan érezte magát?
– Külső értékelés: a kirándulás alkalmával az ízletes étel elkészítőjének azonosítása, dicsérete
Gondozás
– Az ételek higiéniás tárolása
– Az elkészítés higiéniája
– Egészségünk és ételeink
– A megfelelő hajviselet, a ruhaujj feltűrése
– Kézmosás ételkészítés előtt
– A friss levegő, a séta, a kirándulás egészségre való kedvező hatása
– Kézmosás evés után
Mese-vers
– Mesék, versek válogatásának lehetséges témái: az erdő, a fák, az állatok, a szél, a virágok, a bogarak, a madarak
– Vihar Béla: Almafa, Körtefa
Ének, zene
– Szita, szita
– A part alatt
– Zöld paradicsom
– Én kis kertet
– Komatálat hoztam
A külső világ tevékeny megismerése
– Az egészséges táplálkozás
– A kenyér alkotóelemei
– A vaj, a felvágott, a sajt eredete
– Tavaszi zöldségek: retek, új-hagyma, saláta
– A paprika és a paradicsom
– Az egyes zöldségek melyik részét fogyasztjuk?
– A zöldségek felhasználási módjai
– A tavasz jellemzői
– Az öltözködés-időjárás kapcsolata
– A gyermekek táplálkozásigénye, folyadékigénye
– Az egészséges italok
Matematika
– A kenyérszelet vastagsága
– Elegendő kenyér szeletelése
– Számosság: a gyerekek száma, az ennivaló mennyisége
– Nagyobb-kisebb feltétek
– Kevesebb-több, pótlás-hozzátevés
– Lefedés
– Maradék, elfogyott, még készíthetünk, megehetjük
– Csomagoláshoz a papír mennyisége, elhelyezése
– Ki mit visz? Idősebbek-fiatalabbak, erősebbek teherbírása
– Páros, kettő; páratlan, egyedül van, keressünk párt neki!
Rajzolás, mintázás, kézi munka
– Aprítás, szeletelés vágódeszkán késsel
– Kés használata szeletelésre, kenésre
– Saláta tépése
– A szendvicsek étvágygerjesztő külseje: színek, elrendezés
– Csomagolás módja, technikája
– A különleges ennivalóhoz meg-különböztető jel készítése
Munka jellegű tevékenységek
– Vásárlás
– Az eszközök előkészítése, tisztítása
– A hozzávalók kikészítése, elrendezése
– A munkahely előkészítése
– Munka után a teremrend visszaállítása, takarítás, mosogatás, eszközök helyre rakása